Uherské Hradiště – Srdce Slovácka si patrně jen málokdo spojí s jinými nápoji, než je víno či slivovice. A přesto, městská část Jarošov v minulosti proslula výrobou piva, která zde byla započata již v roce 1688. Nyní, po 19 let trvající přestávce, výrobu obnovil nadšený investor a autor projektu Miroslav Harašta, který před časem vrátil pivovarnictví také do Znojma. Jarošov by bez vaření piva nebyl tím Jarošovem, jak jsme jej znali dříve.
A proto se mi líbí i strategie nového pivovaru – vracet výrobu piva do míst, kam pivo historicky patří. Když jsme spolu s Miroslavem Haraštou asi před rokem promlouvali a na stole byly první plány, byl jsem rád za jeho přístup: „Půjde o místní pivo spjaté s regionem, pro místní lidi, z místních surovin a vyrobené s fortelem místních lidí,“ řekl mi tenkrát.
Pivovar je menší a stojí o kousek dál, než původní, starý pivovar, nicméně bude vybavený tradiční technologií a bude v něm možná výroba „řemeslného“ piva. Zaměstnávat bude zhruba 10 lidí a vyrábět se zde budou čtyři základní produkty a 6 sezónních speciálů. Je mi ctí, že jsem na procesu obnovy tradice byl osobně účasten a příchod nového investora pro obnovení výroby piva v našem městě jsem velmi uvítal. Tak dej Bůh štěstí!
Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště
Foto: Stanislav Blaha (vlevo) s Miroslavem Haraštou, autor: Vojtěch Trubačík